kraamzorg puck en co

Bevalling

Thuis bevallen of toch in het ziekenhuis? De keuze kan best lastig zijn. Beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je kiest voor een plek waar je je prettig bij voelt.

Thuisbevalling

Indien je kiest voor een thuisbevalling wordt je door de verloskundige met assistentie van de kraamverzorgende begeleid bij de geboorte van je kindje. De verloskundige geeft een seintje wanneer de kraamverzorgende moet komen. De kraamverzorgende legt alle benodigde spullen (als dit nog niet gedaan is) klaar voor de bevalling, ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling en assisteert de verloskundige. Na de bevalling verzorgt zij jou en je baby en blijft tot zeker twee uur na de bevalling aanwezig. Voor deze assistentie bij je bevalling krijg je extra zorguren. Er zijn diverse hulpmiddelen te leen, zoals bedverhogers (ook wel 'klossen' genoemd). Tijdens het intakegesprek, welke rond de 7e maand van de zwangerschap plaatsvindt, bespreken we welke hulpmiddelen er nodig zijn voor een thuisbevalling.

Soms is een ziekenhuisbezoek onvermijdelijk. Hou hier rekening mee! Maak altijd voor jezelf een (bevallings)plan B, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Ziekenhuisbevalling

Bij een poliklinische bevalling ga je pas naar het ziekenhuis tijdens de ontsluitingsfase. De verloskundige belt dan het ziekenhuis. Je moet zelf voor vervoer zorgen. Na de bevalling ga je zo snel als mogelijk weer naar huis. Beval je in het ziekenhuis omdat je een medische indicatie hebt, dan wordt je in de meeste gevallen begeleid door de gynaecoloog. Dit hangt af van het soort medische indicatie. Ook na een medische bevalling, afhankelijk van de situatie, ga je zo snel als mogelijk weer naar huis.